Η διατροφική αξία της ελιάς
Ένα από τα κύρια γνωρίσματα των χωρών που βρίσκονται γύρω από την υδάτινη λεκάνη της Μεσογείου είναι η παρουσία ελαιόδεντρων . Η ελιά είναι δέντρο αειθαλές και ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία) . Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό καρπό της Μεσογείου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Η ελιά αποτελεί μοναδική λιχουδιά σε κάθε είδους τραπέζι .Καταναλώνεται σαν ορεκτικό, συνοδεύει όσπρια, σαλάτες, μεζέδες και άλλα παραδοσιακά πιάτα. Επίσης χρησιμοποιείται ως συστατικό σε μεγάλο αριθμό συνταγών της σύγχρονης μεσογειακής -και όχι μόνο- κουζίνας .Πέρα όμως, από την υπέροχη γεύση που προσδίδει στο φαγητό , ο καρπός της ελιάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και έχει υψηλή διατροφική αξία.
- Οι ελιές περιέχουν πολύ λίγους υδατάνθρακες και είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων , τα οποία φαίνεται ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και αυξάνοντας την «καλή» χοληστερόλη, ειδικότερα δε, όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων.
- Η χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα της ελιάς, προέρχεται από την παρουσία των πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι ευεργετικές κατά του καρκίνου και επίσης διαθέτουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Στις ελιές περιέχονται βιταμίνες Α, D, E και K, οι οποίες βοηθούν την ανάπτυξη των οστών σε παιδιά και ενήλικες. Η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά , μειώνουν τον κίνδυνο καταστροφής των κυττάρων . Η βιταμίνη Α ενισχύει το ανοσοποιητικό, συμβάλλει στη θεραπεία δερματικών παθήσεων , λειτουργεί κατά της καρκινογένεσης, προλαμβάνει τη γήρανση της επιδερμίδας και συμβάλλει στην ανάπτυξη γερών δοντιών, οστών και μαλλιών.
- Το φυσικό χλώριο που περιέχουν, μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες του ήπατος, βοηθώντας τον οργανισμό για την αποτελεσματική εξάλειψη των αποβλήτων από το σώμα.
- Οι ελιές είναι πλούσιες σε μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο. Διαθέτουν 60 φορέςπερισσότερο ασβέστιο από το λάδικαι δεκαπλάσιο φωσφόρο, ενώ διαθέτει τριακόσιες φορές μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Α (ως β-καροτένιο)
Η ελιά τα τελευταία χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και συγκαταλέγεται σχεδόν σε όλες τις υγιεινές δίαιτες αλλά και στη διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων